Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volt egyszer egy óvoda: 2.

 

A gyermeklétszám alakulása a kezdetektől 2002-ig.

 

Év

 

Fiú                

Lány

Gyermekek száma összesen

1997/1998

22

11

33

1998/1999

26

19

45

1999/2000

24

24

48

2000/2001

25

22

47

2001/2002

18

25

43

2002/2003

23

23

42

 

 

 1.sz. táblázat

Igen sok hátrányos és veszélyeztetett helyzetű gyermek nevelését vállaltuk fel, miközben a város valamennyi óvodája a mienkhez képest kiváló adottságokkal, tárgyi feltételekkel rendelkezett. Súlyos anyagi problémáink voltak. A beérkező normatíva alig több mint felét biztosította az intézmény költségvetésének. Komoly kérdést vetett fel számomra az intézményért felelős ember számára: „mit tegyek?”Egy önálló költségvetési intézmény nagy bajban van, ha nem kapja meg azt a pénzt, amely a működtetéshez szükséges a fenntartótól, aki maga is pénzügyi gondokkal küzd.

A kérdés halálosan komoly volt: A dolgozók bérét fizessük ki, vagy az állam felé való követelésünknek tegyünk eleget. Az ige szólt: „méltó a munkás a maga bérére”. Azt mutatta az Úr az én számomra, hogy ez az én felelősségem. Az intézményért maga a fenntartó felel, s a járulékokhoz szükséges anyagi feltételeket neki kell biztosítania, hiszen egy elfogadott minden pontra kiterjedő költségvetés került elfogadásra.

Mindezek mellett az volt a csoda, hogy voltak gyermekeink,pedig az igazán komoly nehézségeket a belülről való támadás okozta. Nehezen viselték a fiatal, friss diplomás pedagógusok a sok hátrányos gyermeket, amely az iskolára zúdult. Az elismertség hiánya, s egyéb problémák ellenlábas közösségbe kovácsolták azokat, akik mást akartak, nem érezték azt a missziót, s annak jelentőségét,amelyet akaratunktól függetlenül kaptunk.Nem értették a Krisztusi lelkületet, azt, hogy Isten nem személyválogató.Bizony ennek a kis csapatnak mintegy 30%-a hátrányos , veszélyeztetett helyzetű gyermek volt. Amikor Kiss Laci bácsi a debreceni egyházkerület tanügyi főtanácsosa megkérdezte, hogyan tudunk boldogulni ezekkel a gyermekekkel a válaszom erre az volt: Jézus azt mondta engedjétek hozzám jönni a gyermekeket... de azt nem mondta, hogy milyeneket. S bizony a diplománk minden gyermek nevelésére alkalmas kell, hogy legyen. Amennyiben megválogatjuk, hogy kikkel foglalkozzunk, alkalmatlanok vagyunk a pedagógus pályára.

folytatása következik....