Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet.” (Róma 6,12-23)

2013.11.29

  

 „A bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet.” (Róma 6,12-23)

Veled mi a helyzet? Kedves Olvasó!

Tegnap három ismerős gyermek ült az áruház üvegablaka előtt, egy negyedik, egy hetedik osztályos és egy 15-16 éves korú, zsömlét ettek. Amikor köszöntöttem őket, akkor elmesélték, hogy egy néninél gereblyézték össze a falevelet, és az abból kapott pénzből vásárolták maguknak az ennivalót. A pénzt nem tudom valóban így szerezték-e, de azt igen, hogy ezek a gyermekek nem csokoládét és más különleges dolgot ettek, csupán zsömlét, ezek a gyerekek ÉHESEK voltak. Karácsony közeledik, amely csupán arról szól, hogy ilyenkor még inkább érezzék az emberek, hogy éhesek, fáznak és magányosak. A csillogás, a fények, a meleget és „szeretetet sejtető ablakok” kajánul nevetnek a nyomorultakra. Egyedül a krisztusi jászol szalma fekhelye és az állatok adta meleg sejtet meg valamit abból, hogy Isten Fia nem a pompás házakba és nem a csillogó-villogó fények zuhatagában selyem takaróba beburkolózva jött ebbe a világba. Elgondolkodtam azon, hogy miért is van az, hogy csupán karácsony közeledtével mozdulnak meg a szívek? Máskor nincs éhes száj? Nincs egy darab kenyér? Nincs egy szerető mosoly? Egy kedves hang? Elgondolkodtam azon is, hogy azok, akik felelősek a gazdaság, s a mai magyarság életéért, miért engedik, hogy előforduljanak olyan dolgok, mint amit olvastam a Horváth András adóellenőr kapcsán, az ÁFA csalások eltusolása vagy más ehhez hasonló történetekkel kapcsolatban. Nem az ország, s a nép javára tették le az esküt? Kormány tagok azt mondják a leleplezést akaró ellenőrnek, hogy nem az a dolga, hogy politizáljon! Nem az a dolga, hogy a csalásokat leleplezze? Úgy tűnik, hogy: NEM! Miért is, mert ennek a világnak fejedelme hatalmat kapott arra, hogy sokakat megtévesszen. Te megtévesztett vagy? Vagy inkább segítesz a mások megtévesztésében?

Három ismerős gyermek… S vajon hány ismeretlen?  Mennyi adóellenőr, aki a törvény betartásáért kiált? S amikor látja fölösleges, mert a nagyok mindent megúsznak, ő is odaáll és hagyja magát megvesztegetni. Miért ne? Hiszen mindenki azt csinálja. Ma egyszerű a képlet, a tisztességre, becsületre törekvő hazug, s a becstelennek van becsülete. De a próféta kiáltása ma is szól: „Jaj azoknak, a kik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak;  …”Ézs: 5.20.

"Ő cifra és márványos házakat építtet; és mi csaknem megfagyunk kunyhónk sövényfalai közt.

- Aki száz meg százezret rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerített.

- Tűrj békességgel, ezt papolja az apáturunk is sokszor, de tömve volt magának a gyomra.

- Ha szorongat a szegénység, a poklot nem féljük; a mennyország sem jön oly szép színben a szemünk elébe.

- A természet a szegényt arra szánta, hogy szülessen, éljen, dolgozzon, éhezzen, sanyarogjon

  és meghaljon. Esmérni kell az élhetetlenek sorsát, minekelőtte meg tudhassuk szánni is." Tiborc panasza/Katona József: Bánk bán/

Bizony nehéz eledel ez, azok számára, akik értik ezt, de még nehezebb azoknak, akik nem értik.

Figyeltem, ahogyan megmozdulnak egyházaink, amikor külföldön földrengések és egyéb katasztrófák vannak. De vajon ki, ki a magányos csendjében a saját területén megmozdul-e? Akkor, amikor nincsenek ott a tömegkommunikációs emberi „jóságot világgá kürtölő” eszközök, amikor csak csupán azért kell megtenni valamit, mert ez a belülről és felülről jövő parancs. Talán nem lenne akkora hírünk, de kevesebb lenne az üres templom, talán a megélt életek által jobban terjedne az örömhír üzenete.

De ne ezt lássátok meg mindezekből, hanem a mindenkor előttünk járó és értünk lehajló SZERETETET! Aki az életével nem azt mutatta: prédikálok, hogy megnyíljanak a pénztárcák, hanem azt mondja: hogy nyissátok meg a szíveteket. Aki azért jött erre a világra úgy, ahogyan, jászolban, istállóban, hogy aki hisz őbenne, annak örök élete legyen. Mert a karácsony nem pompa és csillogás, hanem a földre hajló SZERETET üzenete. Mert ő tudja és ismeri az övéi sorsát, mert ő tudott sírni Jeruzsálem felett 40 évvel annak pusztulása előtt. Mert ő látta, amit nem lát a megvakult emberi szem, hogy amit vet, az ember azt aratja is, s a bűnnek zsoldja: A HALÁL. /Róm.6.23./Ő arra kér: válaszd az ÉLETET!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.